Weingut Müller

Weingut Müller

Het wijngoed van de familie Müller ligt in het pittoreske Krustetten met uitzicht op de Donau-vallei, Krems en Göttweig en beslaat 51 hectare wijngaarden rond de Göttweiger-berg en sinds 2006 in de Wachau; 8 hectare op toplokatie, sinds 893 in het bezit van de abdij van Kremsmünster . Vanaf het jaar 2009, worden deze  Wachau wijnen op markt gebracht onder de naam van de stichter; Tassilo. Het speciale microklimaat stelt de wijnstokken bloot aan de koele lucht van het donkere Steiner bos aan de ene kant en in gelijke mate aan de warme Pannonische luchtstromen en de natuurlijke vochtigheid van het Donau-gebied aan de andere kant. De resulterende temperatuurschommelingen tussen dag en nacht geven het typische karakter aan de wijn.

gebroeders Müller
Veel nieuwe aanplant is uitgevoerd 
in de afgelopen twee decennia op de beste locaties. De nieuwe aanplant komt uit de eigen kwekerij, waar de beste van de wijnstokken verder worden veredeld.
Ecologisch bewerken van de wijngaard en kwaliteitsverbetering van de druiven hebben de hoogste proiriteit, hetgeen wordt weerspiegeld in de wijnen. De druiven worden met de hand geplukt en gevinifieerd met de nieuwste technologie in de kelder om tot een hoge kwaliteit te komen. Frisse, fruitige wijnen met goed verweven zuren en een soorttypisch boeket. Met de oogst van  2008, kon ook de 3 verdiepingen tellende nieuwbouw wijnmakerij en het proeflokaal gebouw met een panorama (uitzicht over 3 wijnbouwgebieden van Achleiten tot Heiligenstein) in gebruik worden genomen.
Speciale aandacht van Leopold jr. gaat uit naar de Grüner Veltliner en Riesling. De DAC Kremstal komt uit de gaarden "Kremser Kögl" (Grüner Veltliner) en "Neuberger" (Riesling), de DAC Kremstal reserve van de hellingen "Gottschelle" (Grüner Veltliner Alte Reben) en "Leiten" (Riesling).
Als het jaar het toelaat, worden ook Prädikatsweine geproduceerd, zoals Beerenauslese en Eiswein. Naast de kwekerij en het wijngoed exploiteert de familie ook nog een "Heurige" (wijn taverne),  waar heerlijke huisgemaakte lekkernijen, vooral het zelfgebakken brood van mw. Müller, op de wijn liefhebbers wacht.

Het wijngoed bestaat al sinds 1936, toen drie hectare wijnstokken.De seizoensgebonden Heurige werd reeds genoemd, maar daarnaast wordt ook nog vier hectare boomgaard  geëxploiteerd. Het familielandgoed wordt gerund door de broers Leopold (& Martha) en Stefan Muller. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt 51 ha wijngaarden in twee wijnbouwgebieden. Dit is rondom de
Göttweiger berg in de wijngaarden Gottschelle, Kögl, Leiten en Neuberger in Kremstal en Leukuschberg en Süssenberg in de Wachau. Zij zijn voor 80% met witte variëteiten als Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc en Rivaner, en tot 20%  met de rode variëteiten Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Rathay, Roesler, Merlot en Pinot Noir aangeplant. De aanplant komt uit de eigen kwekerij, waar de beste druivenstokken uit hun eigen wijngaarden selectief worden gekweekt en verkocht.

 
Er wordt konsequent "naturnaher", milieuvriendelijkere wijnbouw volgens ecologische richtlijnen met begroeiing (groenbemesting) en ontwikkeling van een natuurlijke humusbodem gepraktizeerd. De kwaliteitscriteria zijn kort snoeien, bladmanagement, uitdunnen en een late, selektieve handpluk in speciale manden. De witte wijnen worden na het ontstelen van de druiven en een zachte persing in roestvrijstalen tanks temperatuurgestuurd  vergist.
De rode druiven worden ook temperatuurgestuurd in grote vaten vergist. Na voorzichtige persing en een malolaktische "gisting" rijpen zij 9 tot 12 maanden in grote houten vaten of in Allier-barriques. Bijzondere aandacht wordt aan de soorten Grüner Veltliner en Riesling besteed, welke als Kremstal DAC en Kremstal DAC Reserve vermarkt worden. Verder worden vruchtensappen en sterke dranken (Obst, Trester) geproduceerd.

Sinds enkele jaren is de familie Müller ook in de top van de verschillende ranglijsten te vinden.

per pagina
per pagina