Johann Gisperg
Johann Gisperg is een bedachtzame wijnmaker. Hij kan zich uren en dagenlang in wijnvakliteratuur verdiepen en houdt van lange, diepgaande gesprekken over wijnbouw en “wijn beleven”.
Het wijngoed exploiteert ca. 16 ha wijnstokken die met een veelheid aan druivensoorten beplant zijn.( Pinot blanc, Riesling, Neuburger, Grüner Veltliner, Pinot gris, Frühroter Veltliner, Chardonnay, St.Laurent, Merlot, Cabernet sauvignon,Blauer Portugieser, Pinot noir en Zweigelt) Met veel zorgvuldigheid in de wijngaard en de kelder worden zeer individuele wijnen gemaakt: van zomerse wijnen als HARLEKIN en lichtere – zoals de Frühroter Veltliner en Riesling – en volle Kabinettwijnen van de druivensoorten Weißburgunder - Pinot Blanc, Chardonnay en Neuburger, tot aan Prädikatswijnen als Spät- en Auslesen, alsook Trockenbeerenauslesen.
Bij de rode wijnen Blauer Portugieser en Zweigelt worden 2 ' instap' varianten gemaakt, met AUSSTICH als de beste van de 2. In de grote houten vaten worden verder de St. Laurent en de Pinot Noir Klassik gemaakt overigens wel met een langere lagering (ca. 18 maanden). De met EXKLUSIV aangeduide rode wijnen uit St. Laurent , Zweigelt en Pinot Noir worden in Barrique opgevoed. Voor de RESERVE worden de beste vaten uitgezocht. De Klassik Cuvée Thermenregion (St.L,ZW,Bl.P,ME) wordt eveneens in het grote houten vat gemaakt, de Terroir de Pierre (St.L., Cab.S.) in Barrique. Terwijl de witte wijnen in roestvrij stalen tanks worden vergist en opgevoed, hecht Gisperg bij zijn rode wijnen veel waarde aan een opvoeding op hout, voordat tot botteling wordt overgegaan. Daarnaast wordt ook nog druivensap en een Qualitätssekt GISPERG BRUT gemaakt.
Het Weingut Gisperg behoort , te oordelen naar de talrijke onderscheidingen en prijzen , tot de beste kwaliteitsbedrijven van de Thermenregion. Het familiebedrijf word in praktisch alle gidsen zoals VINARIA, FALSTAFF(Weinguide, Rotweinquide), GAULT MILLAU, WO ISST ÖSTERREICH etc. met lovende kritieken bedacht. De produktie van top-kwaliteit flessen wijn heeft hun hoogste prioriteit.
Hun zgn.“Heurigen“ is slechts 2 weken in maart, juni en september geopend. Inmiddels heeft ook de derde generatie Johann Gisperg zich in het vak bekwaamd. Een zeer veelbelovende ontwikkeling gezien zijn verkiezing tot nieuwkomer van het jaar in 2016.