Emilia-Romagna
In het intro van deze streek schrijft de Gambero Rosso:
Lambrusco, Lambrusco en nog meer Lambrusco. Het is deze regionale wijn waar we de laatste tijd erg enthousiast over zijn geraakt en dat verbaasde ons behoorlijk. Als je er over nadenkt: Lambrusco hoorde nooit bij de nationale elite, waar we mooie methode champenoise bubbels, sterke, geurige en elegante witte en sterke , lang houdbare rode wijnen aantreffen.Het is een beetje hetzelfde als met de Barbera. Lambruso is altijd gedegradeerd tot de klasse van wijnen voor alledaags gebruik, die je koopt zonder er al te veel bij na te denken, bijna instinctief en vanwege zijn lage prijs. Maar het is een wijn die veel mensen wel lekker vinden. Maar, dat gezegd hebbende ,: het is belangrijk te duiden dat er Lambrusco en Lambrusco is. Na de jaren van grote verkopen van miljoenen dozen over de hele wereld volgde de financiele crisis en nu zijn we op een punt waar , dankzij het geduldige werk van wijnboeren en producenten een complex en meerlagig regionaal product aan het ontstaan is en dat het aantoont, dat ook een wijn die jong gedronken moet worden, beladen met levendige frisheid (meer dan structuur) ook een grote wijn kan zijn.Dit jaar ontvingen 7 wijnen de 3 glaasjes, met representanten uit Modena, Reggio en vooral Sorbara. Het zijn wijnen die plezieren met hun finesse, smaakrijkdom, balans en vooral drinkplezier.
Mooier had ik het zelf niet kunnen beschrijven en het was voor mij (ja, ook met vooroordelen) ook een mooie verrassing. En ik gun u dat plezier ook: zet uw vooroordelen opzij en probeer het gewoon. En er is ook nog keus!