Querbach
Peter Querbach is een eigenzinnige wijnmaker. Dat is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar in onze ogen is het terecht: wij zijn echt onder de indruk van het resultaat. Hij runt het wijngoed samen met zijn ouders Wilfried en Resi; ook bijzondere mensen! De 10 hectare wijngaarden van het landgoed zijn beplant tot 84% met Riesling, de rest met Pinot Noir. De beste locaties zijn Oestricher Lenchen en Doosberg, Winkeler Hasensprung, Hallgartener Schönhell. De bodems bestaan uit diepe klei leem en löss. Ter vereenvoudiging van het aanbod, heeft Peter Querbach sinds 2001 een eigen indeling opgezet: Schoppen en Classic zijn "Gutscuvées" die uit de verschillende wijngaarden kunnen komen. Dan zijn er de lokale wijnen, de geklassificeerde wijngaarden en de "Erste Gewächse" (een soort grand cru), die afkomstig moeten zijn van een van de geklassificeerde toplocaties.wijngoed querbach De wijnen zijn heerlijk krachtig, substantiëel en van een grote inhoud, zoals je dat nog slechts zelden vindt in de Rheingau. En nog iets gemeenschappelijk van alle Querbach-wijn, iets dat helaas ook zeer zeldzaam geworden in de Rheingau: alle wijnen zijn enorm duurzaam en tonen allen pas hun klasse na enige tijd op de fles. Door de manier van wijn maken zijn ze ook een lang leven beschoren, zoals u in ons assortiment ook zult kunnen beoordelen. In de wijngaard wordt netjes gewerkt, zodat je ook schoon materiaal in je kelder krijgt. Daar wordt de vergisting gedaan met de van nature aanwezige gisten: "Spontangärung" (Fr:La fermentation spontanée), waardoor een veel breder palet smaken wordt verkregen dan wanneer dit met gistculturen gebeurt. De wijnen worden opgevoed in roestvrijstalen tanks en blijven daar lang, veel langer dan bij de meeste andere boeren, op de gistcultuur rijpen (Fr: sur lie). De wijnen van Querbach worden dan ook niet (geforceerd) in april al op de markt gebracht. Zij krijgen de tijd en komen veel later in het jaar op fles. Maar zelfs dan is er geen enkele reden om ze te gaan drinken, want de ervaring heeft geleerd dat ook hier een beetje tijd tot een beter resultaat leidt. Zoals Querbach in zijn mailing naar zijn klanten eind 2010 schrijft: "Sie können langsam anfangen die Gutsweine des Jahrgangs 2008 zu genießen,jedoch bedarf es noch etwas Flaschenreife bis dieser Jahrgang seine wahre Fülle zeigen wird. Momentan empfehlen wir: 2007 Querbach Edition Riesling auch spontan für ein Essen,-dieser würzige und saftige TraumRiesling zeigt jetzt erst seine Eignung zum Essen - Bei Querbach muß man etwas umdenken, da die natürliche Hefe den Weinen mehr Frische verleiht und jeder Querbachwein ist seine eigene Persönlichkeit, die sich etwas früher oder später zeigt." Om zich te beschermen tegen "kurk", gebruikt Querbach voor zijn productie, alleen door hem zelf ontwikkelde roestvrij stalen kroonkurken en heeft deze op deze methode ook patent. Op dit filmpje stelt Peter zich even aan u voor!