Rheingau

Rheingau

 rheingau helling

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Aan een gril van de natuur is het te danken dat de anders in noordwaartse richting stromende Rijn bij Wiesbaden in een bijna rechte hoek naar het westen buigt. Om 30 kilometer verderop bij Rüdesheim al weer naar het noorden te gaan stromen. Het Rheingaugebergte, een van oost naar west gelegen uitloper van de Taunus, houdt de rivier tegen en dwingt deze tot een verandering van stroomrichting. Zo ontstond op de 50e noorderbreedtegraad de Rijnknie en op de smalle strook land op de rechteroever van de Rijn tussen Wiesbaden en Lorch het wijngebied Rheingau. In oostwaartse richting loopt het langs de Main door tot Wicker.

Dit mooie stukje aarde is met 3100 hectare wijngaarden beplant. Het is het thuisland voor de Rheingauer Riesling die er 2500 hectare in beslag neemt en voor de Spätburgunder waarvoor met name Assmannshausen bekend is. Op de droge, stenige hellingen op het zuiden gedijt de Riesling bijzonder goed. Hij overleeft koude winterdagen en benut de lange rijpingsperiode voor de vorming van fijne fruitzuren en aroma’s. Al in 1775 ontdekte men op klooster Johannisberg het voordeel van een late pluk, Spätlese. Ook vandaag de dag behoren Rheingauer Riesling Spätlesen tot de visitekaartjes van de regio.

Sinds enige jaren getuigen wijnen met de aanduiding Grosses Gewächs – aanvankelijk Erstes Gewächs – van de ambitie bij wijnboeren om de lat telkens hoger te leggen en uitzonderlijke kwaliteit te bottelen. Deze wijnen komen uit geklasseerde topwijngaarden en worden volgens strenge criteria geproduceerd. 

Pagina
per pagina
Pagina
per pagina