Vols
Helmut Plunien schrijft:
"Aan de benedenloop van de Saar ligt ons wijngoed met de wijngaarden op de beste steile hellingen in Wiltingen en Ayl uit het oude familiebezit: VOLS.
In september 2010 heb ik het Weingut Altenhofen in Ayl overgenomen. Nieuw erbij gekomen zijn hellingen op de Ayler Kupp, Scheidt en Schonfels. Evenzo kon ik mij van een hele mooie wijnberg met 40 jaar oude Rieslingen op de Wiltinger Kupp verzekeren.Sinds enige jaren experimenteer ik in die wijngaarden, om de beste wijnen uit deels 90 jaar oude, wortelechte druivenstokken te verkrijgen. Extreem genotsrijke en fruitige wijnen van de Saar, al eeuwen op alle tafels ter wereld thuis, presenteren zich in de traditionele, diepdonkere flessen.
De filosofie van het wijnmaken is eenvoudig: slechts van de beste hellingen, uit de beste druiven en met het zo groot mogelijke engagement kunnen de beste wijnen ter wereld gemaakt worden. Kleine opbrengsten uit oude wijngaarden zorgen voor hooggeconcentreerde most, de spontane gisting en de lange, zuiverende opvoeding van de wijnen in de kelder zorgen voor karaktervolle, lang houdbare wijnen, enkelen met een vleug restzoet."
Helmut Plunien was directeur bij het Bürgerspittal in Franken. Hier werd hij door een headhunter weggehaald om bij het Bischöflichen Weingut in Trier de zaak te komen runnen. In de tussentijd kwam zijn vader vrij jong te overlijden. Na het ouderlijk bedrijf een tijdje er naast te hebben gerund besloot hij enkele jaren geleden zich hier helemaal op te storten, toen zich ook de gelegenheid voordeed het geheel verder uit te breiden. Zijn faam was hem vooruitgesneld en al snel hadden de diverse gidsen hem in beeld. Zij zien hem als een potentiele nieuwe ster in de Saar.
De wijnen uit het Saargebied zijn uniek door hun mooie balans van fruit en mineraliteit. De geur en smaak doen denken aan wit fruit, zoals appel, peer en perzik, naast bloesem en kruiden. Bij zeer rijpe wijnen treden gele vruchten als abrikoos, ananas, mirabellen en lychees op de voorgrond, terwijl de edelzoete wijnen aan exotisch fruit, rozijnen en honing doen denken. Zoals het een goede riesling betaamt, is elke slok een nieuwe belevenis en komen weer andere geuren en smaken vrij. Saarwijnen vervelen nooit en de betere zijn lang houdbaar en in hun jeugd zelfs nog een beetje nerveus.
Lang voordat er in de Bordeaux en Bourgogne sprake van was, was hier al een klassificatie van de wijngaarden bekend. De wijnen van de Scharzhofberg, Ayler Kupp , Kanzemer Altenberg en Ockfener Bockstein waren over de hele wereld bekend. Ook worden hier van oudsher Sekt en Cremant gemaakt, die met de beste ter wereld meekunnen.