Franken

kaart frankn

Wijngebied van de Bocksbeutel en records

De Bocksbeutel is het handelsmerk van wijn uit Franken. Al meer dan 1200 jaar wordt die met name langs de Main geproduceerd.

Het Frankische wijngebied wordt begrensd door de Rhön in het noorden, het Steigerwald in het oosten, het Tauberdal in het zuiden en de Spessart in het westen. De Frankische wijnboeren telen hun druiven op ruim 6000 hectare wijngaardland. Op de mosselkalk- en keuperbodems gedijt vooral de Silvaner optimaal. Hij is het uithangbord van de Frankische wijnbouw. De aromatische Müller-Thurgau, het meest geteelde druivenras in Franken, wordt door jonge wijnboeren op een eigentijdse manier verwerkt en beleeft daardoor een renaissance. Het aandeel witte wijn bedraagt zo’n 80 procent, waarbij behalve  Silvaner en Müller-Thurgau ook de regionale specialiteit Bacchus van grote betekenis is.

Middelpunt van Franken is de barok- en festivalstad Würzburg met zijn  Residentie en middeleeuwse vesting Marienberg. En met beroemde wijngaarden als de Würzburger Stein, een van Goethes lievelingswijnen. De traditierijke Würzburgse wijngoederen nodigen uit tot een bezichtiging van hun uitgestrekte kelders en imposante architectuur. De combinatie van Frankische topwijnen en fijne keuken met de Würzburgse Barokfeesten is een perfecte.

De Franken zijn trots op hun rijke geschiedenis waarmee je op een reis door het wijngebied om de haverklap in aanraking komt. Ook in de kleinere wijnstadjes en op het platteland zijn de Middeleeuwen zichtbaar aanwezig. In Miltenberg, Iphofen of Volkach bijvoorbeeld. Verdedigingsmuren, gevels, torens, straatjes en romantische binnenplaatsen zijn de ontdekking waard. Het Steigerwald is goed voor sfeervolle vakwerkidylle. In het oog vallen ook de vinotheken met hun uitgelezen wijnaanbod, evenals moderne wijnarchitectuur die op uiterst smaakvolle wijze stimuleert tot het genieten van wijn in stijl en getuigt van de dynamiek in Franken. Uitstekende gidsen in wijnland Franken zijn de Gästeführer Weinerlebnis Franken. Ze brengen je even charmant en vakkundig als fantasievol op het spoor van de Frankenwijn.

Door de Main-Radweg te volgen kun je per fiets het verloop van het wijnlandschap volgen. Dat van de betoverende Volkacher Mainbocht is zelfs vanaf een vlot te beleven. Tot de mogelijkheden behoren ook huifkartochten, terwijl panoramawegen een fascinerend zicht op het Frankische wijnlandschap bieden. Meehelpen bij de oogst zorgt helemaal voor een bijzondere belevenis. De Franken vieren het einde van de wijnoogst met de laatse vracht, waarbij de eerste nieuwe wijn geschonken wordt. Aansluitend vinden feesten met Federweißer plaats die het einde van een wijnfeestseizoen markeren dat al in maart begint. Bovendien weet men in Franken wijn, gastronomie en cultuur op een vindingrijke manier te combineren. Het veelzijdige aanbod voor genieters is goed voor een onvergetelijke wijnbeleving en opent nieuwe horizons.

De Frankische passie voor wijn is veelvuldig bekroond. Ieder jaar bewijzen de wijnboeren bij binnen- en buitenlandse competities telkens opnieuw de kwaliteit van hun wijnen die met hun levendigheid, frisheid en onmiskenbare smaak van het Frankische terroir weten te overtuigen.

Geografische ligging:
tussen Aschaffenburg en Schweinfurt op zuidwaarts gerichte hellingen in het dal van de Main en zijn zijrivieren

Klimaat:
overwegend continentaal met droge, warme zomers en koude winters

Bodem:
verweringsbodems van oergesteente en bontzandsteen in het  Mainviereck in Unterfranken en Spessart, leem-, löss- en mosselkalkbodems in het Maindreieck bij Wertheim en Miltenberg, keuperbodems in het Steigerwald.

Aanplant:
circa 6100 hectare, 3 Bereiche, 23 Großlagen en 216 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Bacchus, Scheurebe. Specialiteiten als Rieslaner, Spätburgunder, Domina, Portugieser, Regent.

Bron: duitsewijn.nl
zie ook de wikipediapagina 

Pagina
per pagina
Pagina
per pagina