Leyenda del Paramo
Tussen León en Benavente in het noordelijke deel van de vallei van de Duero rivier ligt een hoog, winderige, kaal, glooiend landschap genaamd 'El Páramo.' De contouren van de lage heuvels (oteros) bieden net voldoende bescherming tegen de koude winden voor de smaakvolle, inheemse Prieto Picudo om te overleven. Vanwege de extreem lage opbrengsten en (daardoor) uit de schijnwerpers verdwenen, werden de Prieto Picudo-wijnstokken gestaag gerooid in de loop der decennia. In de vroege jaren 2000 werd daarom een project gestart om de Prieto Picudo wijngaarden uit de buurt van de vergetelheid te te redden, onder leiding van Pedro González Mittelbrunn, afkomstig uit León en hoogleraar wijnbouw & wijnkunde aan de Universiteit van León. Pedro was instrumenteel in de oprichting van de DO Vinos de León. Prieto Picudo is een ras met een zeer donkere schil met tegelijkertijd een hoog suikergehalte, kleur, tannine en zuurgehalte met doordringende besachtige fruit expressie. Misschien is er geen rode druif in Spanje met hogere gelijktijdige concentraties van deze kritische componenten. Het is een juweel van de Spaanse wijnbouw wanneer verkregen uit rijpe druiven, die zowel in staat is tot heerlijke, intens aromatische jonge wijnen en tot wijnen met lange rijping in eiken en fles. Albarín blanco is een van de grote mysteries van de Spaanse druivensoorten. Het is een zeldzame en schaarse variëteit. Het heeft niets te maken met Albariño uit Galicië ook al zijn de namen vergelijkbaar. Deze druif is autochtoon in het zuiden van León en Asturië. Zeer aromatische en frisse druivensoort. Het combineert de kruidige aroma's van Verdejo met het tropisch fruit van de Albariño met daaraan het toegevoegd een moscatel -afdronk. Tegenwoordig zijn er nog maar 200 hectare over in de regio DO Tierra de León, maar we hopen dat er meer komt als het aantal consumenten toeneemt . De Leyenda del Páramo (de legende van El Paramo) partnerschap werd in 2009 opgericht om zich te specialiseren in de productie van wijnen uit de inheemse rassen van de Páramo : Prieto Picudo voor serieuze rood en rosado en de witte Albarín voor aromatische droge witte. Rode van incrementele intensiteit worden geproduceerd uit wijngaarden van gedenkwaardige leeftijd: El Aprendiz van wijnstokken van gemiddeld meer dan 30 jaar ondergaat malolactiek en wordt drie maanden op gebruikte Franse eiken gerijpt. El Medico van wijnstokken van meer dan 80 jaar oud, met malo en rijpt negen maanden op nieuwe Franse eik. De traditionele specialiteit van Prieto Picudo is intense en full-bodied droge rosé, El Aprendiz Rosado geproduceerd met behulp van de moeizame madreo techniek, waarbij geselecteerde hele clusters worden toegevoegd aan de gistende geperste most voor een betere structuur en karakter.