Domaine de la Bergerie
Domaine de la Bergerie is een familielandgoed sinds 1961, voor het eerst gekocht door Marie-Scholastique Horeau en uiteindelijk doorgegeven aan haar kleinzoon, Yves Guégniard, met zijn vrouw, Marie-Annick. Een familieaangelegenheid, in 2018 gaf Yves de teugels door aan hun dochters Anne en Marie.
Het landgoed ligt aan de oostkant van het Armoricaanse massief, dat de leisteenbodem vormt waarop hun gevarieerde percelen rusten.
De 36 hectare met wijnstokken zijn biologisch gecertificeerd en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Bergerie.
Chenin Blanc staat centraal, hoewel er ook andere variëteiten worden verbouwd, waaronder Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Grolleau.
De stijl van de wijnen is modern, maar niet overdreven gepolijst, aangezien elke cuvée zijn terroir mag laten zien, ter ere van deze boeiende appellatie.
Het landgoed ligt in het hart van Côteaux du Layon, in de Anjou-regio van de centrale Loire-vallei, en omvat de beroemde Clos de la Bergerie. Het heeft zich altijd gehouden aan een hoge standaard van uitmuntendheid, inclusief groen oogsten, strikte sortering en afzonderlijke vinificatie van elk perceel. Ze werden in 2016 biologisch gecertificeerd en de wijngaarden zijn verspreid over meerdere appellaties, waaronder Anjou (blanc en rouge), Savennières, Côteaux du Layon en Quarts de Chaume. Op de bodems van leisteen en klei vormt Chenin Blanc het grootste deel van hun aanplant, samen met andere variëteiten, zoals Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon , Chardonnay en Grolleau.
Naast het werk van Anne en Marie als de vierde generatie wijnmakers die nog niet zo lang geleden zijn begonnen op Domaine de la Bergerie, is de hele operatie een familieaangelegenheid: na stages bij Alain Ducasse en Joël Robuchon heeft Anne's echtgenoot, David, een prachtige en gerenommeerd Michelin-sterrenrestaurant geopend op het terrein. Zijn lokale keuken is een mooie aanvulling op de uitstekende mousserende en stille wijnen die hier worden gemaakt. De opvolging van de volgende generatie brengt opwindende nieuwe energie in dit pand - en fascinerende wijnen.