Vinhão / Souson
Deze rode druif komt vrijwel alleen voor in het Noordwesten van het Iberisch schiereiland. Vaak de (belangrijkste) druif in de rode vinho verde en door zijn hoog zuurgehalte passend bij de vette arme boerengerechten uit die streek, trditioneel gedronken uit een kom ipv een glas. En door zijn intense rode kleur ook wel gebruikt om lichtere wijnen iets donkerder te maken. Het is ook een van de weinige druiven met rood sap uit het vruchtvlees.
"Famous for its biting acidity and dark, opaque colour, Vinhão is the most-planted grape of the Vinho Verde/Minho region. Unlike most red grapes, where practically all the colour comes from the skins, Vinhão also has red flesh and therefore instant red juice, which then darkens further once the blue-black skins have time to macerate. This is an especial advantage in the case of port production, where colour needs to be extracted very quickly. In the Douro Valley it goes by the name of Souzão, and it is currently being quite widely replanted. Vinhão originated in the Vinho Verde/Minho region, and only later migrated to the Douro."