Tinto Cao

In de Dão-regio is deze druif een relatief recente aankomst, maar in de Douro dateert het uit de 18e eeuw en is nu een van de vijf officieel aanbevolen druiven. Hoewel het economisch nadelen heeft, maakt het goede wijnen. De kwaliteit is te zien aan de perfecte balans tussen tannines, zuren en suiker in het sap, de stevige maar rijpe kwaliteit van de tannines en de rijke kleur. De wijnen zijn bloemig, compact en goed gestructureerd en kunnen zeer lang leven. Het wordt vaak gemengd met Touriga Nacional en Aragonez, onder anderen. De dichte, dikke schil van Tinto Cão-druiven geven niet alleen rijke tannines en kleur, ze bieden ook bescherming tegen schimmel en rot. Dus wat zijn de problemen? Het is laatrijp en produceert ongelooflijk lage opbrengsten, zo laag dat het economisch onhaalbaar is, en het is daarom mogelijk voorbestemd om uit te sterven. Anderen zeggen weer, dat met de moderne technieken die opbrengst niet meer zo'n isue is en er eerder meer aangeplant gaat worden.