Trincadeira / Tinta Amarela
Rijk aan kleur, met een goede zuurgraad en zelden een teveel aan alcohol, Trincadeira (zoals het in de Alentejo bekend is) of Tinta Amarela (als je met een Douro-producent spreekt) maakt wijnen van serieuze kwaliteit als ze rijp zijn, maar het haalt niet altijd rijpheid. Goed gerijpt, heeft hij levendige frambozenvruchten getemperd door kruidige, peperige, bloemige complexiteit en kan hij goed rijpen. Onder-rijp, smaakt hij groen-kruidachtig. Het is een moeilijke wijnstok om te groeien, produceert uitbundige hoeveelheden gebladerte en heeft constant trimmen nodig om die plantaardige smaken te voorkomen. Opbrengsten zijn over het algemeen hoog, maar onbetrouwbaar. Hij is erg gevoelig voor rot en andere ziekten van de wijngaard. Om deze reden doet het het beter op warme, droge plaatsen en is daarom vooral thuis in de gebieden Alentejo en Ribatejo / Tejo: dit zijn de regio's waar het echt schittert. Maar het wordt overal in Portugal verbouwd.