Tauberschwarz

Tauberschwarz

In eerdere nieuwsbrieven heb ik u al eens verteld over de lokale druivenrassen, waar ik mij in probeer te specialiseren. Nieuwe technieken in zowel kelder als wijngaard ,evenals veranderende inzichten en consumentengedrag , hebben reeds voor veel,  bijna uitgestorven of vergeten,  druivenrassen een revival betekend.
In de komende tijd zal ik u meenemen naar een aantal van deze rassen, met daarbij natuurlijk de gelegenheid om deze ook te proeven..!web_tauberschwarz_3_karte

Als eerste is de Tauberschwarz aan de beurt. Dit druivenras treft men aan in het Taubertal en het Vorbachtal in Duitsland, gelegen op het grensvlak van Baden-Wurtemberg, Beieren en Franken. De oudste verwijzing stamt uit de 17e eeuw en in officiele stukken komt het in 1726 voor.  Midden vorige eeuw(1959) leek het met het rooien van een groot aantal wijngaarden uitgestorven te zijn. In 1960 vond men op een verlaten akkertje in Ebertsbron nog 400 stokken. Het staatsinstituut voor de wijnbouw stortte zich op het redden van dit ras. In 1994 werd het opgenomen in de officiele lijst van toegelaten druivenrassen en inmiddels is er 14 hectare tauberschwarz geregistreerd, verdeeld over de 3 genoemde Bundeslanden.
Tevens is de Tauberschwarz door de Slowfood-beweging opgenomen in hun “Ark van de smaak” wat ook iets zegt over zijn potentieel!
Synoniemen voor Tauberschwarz zijn: Blaue Frankentraube, Blauer Hängling, Blaue Hartwegstraube, Grobrot, Häusler, Süßrot, Karmazyn (in Tsjechie), Viesanka (in Kroatie). Vooral door het eerste synoniem kan er verwarring ontstaan met de Lemberger, die in Oostenrijk Blaufränkisch heet!
Het is een druif met een paarse schil, groeiend in een redelijk open tros. Hij heeft een dunne schil, wat hem gevoelig maakt voor schimmels. Houdt van een warm zonnig plekje. Kan goed tegen vorst.De druif is relatief bewerkelijk voor de boer.

Tegenwoordig wordt uit de Tauberschwarz een cepagewijn van kwaliteit gemaakt. Soms is dit een lichte, ongecompliceerde en fruitige rode wijn met unieke donkere chocolade , amandel en zure kersen noten.tauberschwarz druiven

Het volledige potentieel van Tauberschwarz wordt echter pas goed duidelijk wanneer voor een consistente reducering van de opbrengst wordt gezorgd. De normaal nogal bleke wijnen zijn dan donkerrood. In tegenstelling tot de andere ,tegenwoordig in Franken nog al eens aangeplante, rode druiven Pinot Noir en Pinot Meunier, die al snel na oogst hun volledige smaak prijsgeven, zal de Tauberschwarz  pas na een jaar of twee ouderen zich ontwikkelen tot een volle wijn met alle nuances van zijn unieke,  licht rokerig bitterzoete smaak.
Een opvoeding in grote eiken vaten of barriques, doet  de Tauberschwarz goed ,als hij in de wijngaard reeds tot een gereduceerde opbrengst is teruggesnoeid. Hij kan dan echt een geweldige, zeer onderscheidende wijn zijn. De kleur verandert in een diep rood, de smaken intensiveren aanzienlijk. De de bittertonen wijken, de smaak van wilde kers wordt aanzienlijk versterkt, de wijn is een harmonieus en elegant geheel.

Tauberschwarz is prima alleen te drinken, de “gewone ” versie is zelfs in de zomer aangenaam door zijn frisse zurensamenstelling. En verder traditioneel bij varkensvlees of een uitgebreide broodmaaltijd met vleeswaren.

Nieuwsgierig geworden? Natuurlijk hebben we de Tauberschwarz van de topper uit de Taubervallei Jurgen Hofmann in ons assortiment..

per pagina
per pagina