Deze website vereist cookies om al zijn functies te kunnen verstrekken. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies - Lees meer - Verbergen

Ruchè di Castagnole Monferrato

Vandaag wil ik het met u hebben over de Ruchè. Deze magische wijn dankt in eerste instantie zijn wedergeboorte aan twee personages uit Castagnole Monferrato. Ten eerste, de pastoor Don Giacomo Cauda die zich met groot enthousiasme in de late jaren 1970 stortte op de productie van Ruche. En ten tweede de toenmalige burgemeester Lydia White – voormalig secretaris van de School van Landbouw van Asti – die een belangrijke rol heeft gespeeld met haar inzet voor het verkrijgen van de oorsprongsbenaming (DOC), die eindelijk werd toegekend in 1987. En sinds 2010 zelfs de DOCG-status . De wijn, Ruchè di Castagnole Monferrato geheten moet minstens 90% Ruchè bevatten en mag 10% Barbera en/of Grignolino hebben.

In 1964, toen Don Cauda aankwam in Castagnole Monferrato,  nam hij de leiding over het parochie landgoed, dat een klein stuk land met wijnstokken bevatte. Die wijnstokken met rode druiven wekten meteen de interesse en de opwinding van de jonge priester; hij rolde zijn mouwen op en maakte hen uiteindelijk weer populair. De vinificatie van de rode druiventrossen gaf vreugde en voldoening aan Don Cauda. Hij geloofde dat ze  een ‘geschenk van God’ waren, en deze zelfde uitdrukking is meer dan eens gebruikt in beschrijvingen van de Ruche. “Het heeft een perfecte body en een balans van geuren, smaken en boeket die uniek zijn. Genoten met mate, ” it frees the spirit and opens the mind...” “

Lang is er onduidelijkheid geweest over de herkomst van dit ras; de een dacht dat hij ook uit Piedmonte afkomstig is, anderen hadden het vermoeden van een Bourgondische afkomst. Recent genetisch onderzoek lijkt er op te wijzen, dat hij afkomstig is uit de Haut Savoie. Zijn frans klinkende synoniem Rouchet zou daar dan op kunnen wijzen. Andere synoniemen zijn Moscatellina,  Roché en Romitagi. Hoe het ook zij, je treft hem alleen maar aan in de 7 dorpjes Catagnole Monferrato, Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Viarigi en Scurzolengo, ten zuiden van Asti. En heel soms , even verderop bij Allessandria onder de naam Moscatellina.

Het is een vroeg tot middellaat rijpend ras met een goede resistentie tegen verschillende virussen. De opbrengst is beperkt en in 2000 was er slechts 46ha. in aanplant. Dit areaal is sindsdien groeiende.Montalbera Ruche'

Soms kun je , als je een wijn te proeven krijgt, direct zeggen welke druif het is; denk aan sauvignon blanc bijvoorbeeld. Eenmaal die buxusgeur(“kattenzeik” is makkelijker te onthouden) in combinatie met het bloemige en de speciale zuren meegemaakt zorgt dat je vrijwel direct de sauvignon in je glas herkent. Met rode wijnen heb ik over het algemeen meer problemen, maar de Ruchè laat zich vrij gemakkelijk herkennen (vooral als hij nog jong is). De beste omschrijving is “een wijn met karakter”, onmogelijk om het te verwarren met een andere wijn vanwege zijn aangename florale hints van rozen en viooltjes en de fruitige noten van abrikoos. In de  mond overtuigt zijn grote zachtheid, elegantie en het gevoel van intimiteit met de drinker, die in sommige gevallen de grote structuur niet eens opvalt vanwege de verfijning van de fruitige aroma’s. Hij bevat een interessante zuuropbouw, die er tevens voor zorgt dat hij met het ouderen een opvallende fiefheid behoudt

Met een langzame evolutie en verouderingsproces gaan de typische heerlijk fruitige aroma’s over in een ultra-zachtheid en warmte, gevolgd door kruidige nuances van een zeldzame elegantie , vaak in verband gebracht met het gekarameliseerde suiker gehalte typisch voor overrijpe vruchten. De kleur verandert en evolueert van robijnrood, oogverblindend helder en paars,  naar granaat met een enkele paarse schittering. In bovenstaand filmpje worden 2 exemplaren geproefd..

Ruchè  is een wijn die geschikt is voor een oneindige verscheidenheid van momenten en wijn-spijs combinaties en wordt erg vaak door vrouwen zeer gewaardeerd boven andere wijnen uit Piedmonte.Populair in de streek is de combinatie met brasato al ruche , met kalfslever (fegato) of met een van de vele lokale kaasjes.

Bekijken als Rooster Lijst

7 Items

per pagina
Aflopend sorteren
  1. Piemonte rosso

    Vrijwel al hun wijnen zijn mono-cepages, maar hier is een blend van een aantal van hun druivensoorten. Uitermate geslaagd en zeer gunstig geprijsd!

    Leer meer
  2. Proefpakket Noord-Italiaanse rode wijn
    € 62,50

    Barbera, Corvina Veronese, Corvinone, Groppello, Rondinella, Ruchè di Castagnole Monferrato, Lagrein, Schiava Grigia / Grauvernatsch: het zit allemaal in dit leuke rode noord-italiaanse proefpakket

    Leer meer
  3. Ruché di Castaglione Monferrato DOCG "La Tradizione"

    Fris, vlezig, florale hinten van rozen en viooltjes. Mooi droog,harmonieus met een goede body en structuur. Spannende afdronk. Wordt met ouderen wat roodbruiner van kleur en in de neus en mond kruidiger.

    Leer meer
  4. Ruché di Castagniole Monferrato DOCG Due punto Zero
    Speciale prijs € 9,95 Normale prijs € 11,95

    Hij is bedoeld om jong gedronken te worden, waardoor de aroma's het best tot zijn recht komen. Gekoeld als aperitief, met vis op alle mogelijke manieren en gewoon om lekker zo te drinken.

    Leer meer
  5. Ruchè di Castagniole Monferrato DOCG Laccento
    € 16,95

    De enorme hoeveelheid bloemen en fruit in het boeket is afgeleid van een van de mooiste en meest intense druivensoorten die men , zo majestueus uitwaaierend en weelderig in geur en smaak., kan oogsten. Chapeau,dit is een 98/99 wijn die u na hem geproefd te hebben nooit zult vergeten.

    Leer meer
  6. Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG "L' impronta"
    € 24,95

    Het bouquet, het mooi geintegreerde hout, het bijzondere karakter : gewoon een keer proberen!

    Leer meer
  7. Ruché di Castagnole Monferrato DOCG Laccento Passito 0,375liter
    € 22,95

    Wordt voor de Laccento slecht een klein deel gedroogde druiven gebruikt, voor deze traditionele Passito worden alleen maar overrijpe en voorgedroogde druiven gebruikt, waarna zeer zorgvuldig geperst wordt en de wijn vervolgens nog meer dan een jaar op frans eiken rijpt. resultaat is een zoete wijn, met een intens aroma en smaak, jammig, vijgen , een pepertje; zeer bijzonder!

    Leer meer
Bekijken als Rooster Lijst

7 Items

per pagina
Aflopend sorteren