Grignolino
Grignolino is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het woord grignole, dat pitjes betekent in het dialect van Asti. Een even logische als toepasselijke naam, omdat de grignolino-druif veel meer pitjes heeft dan de meeste andere druivenrassen. Hij komt dan ook vrijwel alleen hier voor, in Asti, Piemonte, Italie op de hellingen rondom Monferrato Casalese (3DOC’s: Monferrato casalese, Asti en Piemonte). Al in 1249 werd opgetekend dat een zekere Guglielmo Crova een stukje land van de kerk mocht gebruiken, als hij er maar goede wijnstokken op zette, van wat we nu kennen als Grignolino! Veel verder is hij in de loop der eeuwen niet gekomen, maar hij is wel altijd gebleven. Naar schatting zijn op dit moment nog een kleine 1000 hectare beplant, maar dat wordt eerder mnder dan meer. " target="_blank">
Want ook voor de Grignolino geldt: hij heeft sterke en zwakke punten en die zijn vaak een verklaring voor het niet wijd verbreid zijn ervan. Grignolino is een wijn die jong op zijn best is, hij wordt in de streek van herkomst zomers gedronken, liefst nog iets gekoeld. Van oorsprong was dit, omdat de Nebiollo en Barberawijnen nog lagen te rijpen in de kelders; grignolino kon je direct al drinken! Maar de overmaat aan pitjes zorgden door de ouderwetse keldertechnieken natuurlijk ook voor het forse hoeveelheid tannines en dat was , in combinatie met een behoorlijke hoeveelheid zuren niet altijd even fijn… Toen er nieuwe apparatuur kwam, kon men voorzichtiger persen en korter op de pitten en schillen in laten werken om maar eens iets te noemen. Enige tijd dacht men dat grignolino de Italiaanse tegenhanger van de populaire Beaujolais zou kunnen worden, maar daar is tot dusver nog niet veel van terecht gekomen.
Grignolino doet het uitstekend op de schraalste grond en moet wel veel zon hebben, met als gevolg dat de opbrengsten niet hoog zijn. Het ras rijpt laat en is gevoelig voor schimmelziektes en slechte vruchtzetting (millerandage)
De rijpe Grignolino druiven zijn blauw-violet van kleur en de resulterende wijn heeft een licht transparante robijnrode kleur. Grignolino is een zeer aromatisch wijn. Het aroma is van verse bosaardbeien en subtiele hints van frambozen, rozenbottels en witte klaver. Zijdezacht bij binnenkomst in de mond. Omdat de zuurgraad licht tot medium is geeft het een heerlijke frisheid. Een levendige harmonieuze mineraliteit is een van de definiërende kenmerken van deze wijn. De wijn is licht–medium van body. De kalkrijke klei uit zich in de rijke mineraliteit die men goed kan proeven in de wijn.Als geen ander geeft grignolino de kenmerken van de bodem door in de wijn. Het is dan ook geen wonder dat iedereen praat over hoe de armste grond de beste wijn produceert! Men kan dit echter alleen maar waarderen wanneer de wijn wordt geproefd in zijn jeugd. De pitjes van de druif geven niet alleen een lichte tannine structuur, maar ook delicate kruidige tonen. Een hint van gele perziknoten (perzik amandelen) geeft het een aangename en curieuze bitterheid die goed combineert met de delicate uitgebalanceerde structuur van tannines, fruit, zuurgraad en specerijen. In een Grignolino wijn horen geen sterke aanhoudende tannines in de afdronk of een sterke bitterheid thuis. Daarentegen zal een verouderde Grignolino niet de frisheid uit zijn jeugd meer vertonen en zullen tannines, bitterheid en de opmerkelijke zuurheid meer op de voorgrond treden. Dit is natuurlijk niet wat een Grignolino zou moeten zijn. Het is echt een fout als in de jonge wijn de tannines teveel op de voorgrond treden, hij heeft dan te lang op de schillen en pitjes gelegen en was misschien ook niet voldoende rijp bij de oogst.
Traditioneel heeft de wijn een niet al te hoog alcoholpercentage (11,5-12,5%)
Grignolino wordt geserveerd met hapjes, voorgerechten en hoofdgerechten bestaande uit wit vlees of lichte vis. Deze bijzondere rode wijn paart goed met Piemontese salami en kaas (Grana Padano, Parmigiano, Castelmagno, variëteiten van Toma Piemontese, Raschera, Robiola d’Alba, en Robiola di Roccaverano). Bagnet verd, een groene saus, op brood samen met Robiola kaas, is een heerlijk aperitief met deze wijn . De beste pastagerechten om te kombineren met de Grignolino wijn zijn natuurlijk de lokale specialiteiten zoals Agnolotti Monferrina (een vlees en groente gevulde pasta), of de Agnolotti di Moncalvo (met konijnenvlees vulling), en natuurlijk de beroemde Ravioli del Plin (hand gerold ravioli gevuld met verse kaas, Grana kaas, spinazie en peterselie). Grignolino moet je niet worden kombineren met witte of zwarte truffels (Barbera of Nebbiolo-wijnen zijn veel beter met truffels) en zeer pittig, vet, of gerookt voedsel. Grignolino is een delicate wijn en moet worden gecombineerd met voedsel dat de natuurlijke kenmerken aanvult en versterkt.
Alhoewel de beste Grignolino op papier die met de DOC Monferrato casalese is, kan ik gerust stellen, dat ook de Grignolino d’Asti van Montalbera een heerlijke wijn is; maar zoals gezegd, hij moet jong gedronken worden, dus wees er snel bij..!