Godello
De Gouveio druif is een inheemse Portugese druivensoort die historisch gezien zeer populair was in de Douro-vallei maar geleidelijk aan in populariteit was gedaald. Sinds kort is deze druif weer helemaal terug en wordt Gouveio veel gebruikt als assemblage druif in Portugese witte wijnen en witte Port.
Gouveio staat bekend om zijn aroma's van citrusvruchten, appel, perzik en anijs en levert frisse, levendige wijnen met een goede zuurgraad. De officiele naam is echter Godello, wat duidt op een oorsprong langs de rivier de Sil in Galicië, waar de Godello sinds de jaren 70 aan een opmerkelijke revival is begonnen en is ook bekend als Prieto Picudo Blanco in Tierra de Leon en Verdelho in Dao, niet te verwarren met de (echte) Verdelho van Madeira. Er zou wel een familiaal verband zijn met Verdejo uit Rueda, maar de lang heersende theorie dat het ook verwant of zelfs identiek zou zijn met Harslevelu uit Hongarije is door recent DNA-onderzoek weerlegd.
Godello-wijnen zijn vaak intens en hebben een volle body, gepaard met een mooie mineraliteit, zeer geschikt voor fermentatie en rijping in houten vaten door hun eigen reductieve eigenschappen.