Baga

Baga
Bairrada is het beroemde thuis van de moeilijke Baga-druif, maar het is ook op grote schaal te vinden elders in de Beiras, waaronder Dão en Beira interior. Het is een controversiele druif: er zijn grote fans en mensen die hem haten, zowel bij de wijnboeren als de consumenten.
bagaBaga-druiven zijn klein en hebben een dikke schil (wat zorgt voor een hoog tanninegehalte in het sap), en de druiven rijpen laat, en inderdaad onvoldoende in koelere, vochtige jaren, vooral als ze op een ongepaste plek worden geplant. Ze zijn namelijk nogal gevoelig voor schimmels en rotting, dus bij vochtige omstandigheden net voor de oogst wil het nog wel eens fout gaan. Hoe dichter bij de zee, hoe groter dit risico dus! Baga presteert het best op kleigronden en vereist een goede blootstelling aan de zon. Maar, zoals gezegd, zelfs dan is het zeer gevoelig voor rotten, vooral in septemberregens. De wijnstokken produceren uitbundig gebladerte, waardoor er veel werk in de wijngaard wordt gedaan door kwaliteitsbewuste telers. Wanneer de druiven goed rijpen, in droge jaren, hebben Baga-wijnen een diepe kleur en een rijke, maar strakke tannine, hoge zuurstructuur, met heldere aroma's van bessen en zwarte pruimen en hints van koffie, hooi, olijven, tabak en rook. Hoewel ze vaak samentrekkend zijn wanneer ze jong zijn, kunnen Baga-wijnen (met name de beste van Bairrada) opmerkelijk goed ouderen, verzachten en eleganter worden met een complexiteit van kruiden ,ceder en gedroogd fruit.
per pagina
per pagina