Arinto de Bucelas

Dit is een veelzijdige druif, geteeld in de meeste wijngebieden van Portugal. In Vinho Verde-land wordt het ook wel Pedernã genoemd. Het levert levendige wijnen met levendige, verfrissende zuren, vaak met een minerale kwaliteit, samen met zachte smaken die doen denken aan appel, limoen en citroen. Arinto-gebaseerde wijnen kunnen goed ouderen, maar zijn ook heerlijk in hun jeugd. Omdat het zijn zuurgraad behoudt, zelfs in warme klimaten, wordt Arinto vaak toegevoegd aan andere minder zure witte druiven om de melanges te verbeteren, vooral in de hete Alentejo en Ribatejo. Het maakt enkele van zijn grootste wijnen in de kleine DOC-regio Bucelas, net ten noorden van Lissabon, waar het verantwoordelijk is voor ten minste 75 procent van de melanges (samen met Sercial en Rabo de Ovelha). Zijn goede zuurgraad maakt het ook tot een geweldig ingrediënt voor mousserende wijnen. De middelgrote trossen van Arinto zitten strak opeen met kleine druiven.