Alfrocheiro
Hoewel er geen historische geschriften zijn om het een en ander te onderbouwen, zijn er toch voldoende aanwijzingen dat deze druivensoort al lang op het Iberisch schiereiland thuis is. Het is een druif waarvan een aantal kruisingen ook hier voorkomen, zoals Conifesto, Malvasia pretoa, Camarate en Castelão. Ook lijkt er verwantschap met Prieto picudo. Waarschijnlijk is hij wel uit Frankrijk geimporteerd in een ver verleden, gezien de vrijwel gelijke genetische vingerafdruk met Trousseau (hier ook bekend als Bastardo)
Hij wordt van oudsher veel gebruikt in Dão en tegenwoordig ook in Alentejo, maar vindt ook in andere streken inmiddels aanhangers. Rijk gekleurd, goede balans tussen body en frisheid, filigrane tannines, maar vooral zijn intense aroma van zwarte bessen en aardbeien in jonge wijnen maken hem interessant. Deze aroma's wijzigen in een meer complexe vorm bij oudere wijnen, maar zijn dan niet meer zo typisch voor de soort. Onder extreem droge en warme omstandigheden wordt hij wat rustieker en meer alcoholisch van karakter.