Daar moest ik aan denken, omdat laatst die vraag weer boven kwam: komt hij uit Spanje of uit Turkije?

Enfin, ik kom hierop, omdat ik het in het kader van bijzondere druivenrassen met u over de St.Laurent wil hebben. En dat komt weer, omdat ik hem afgelopen zaterdag heb geadviseerd bij de pasta met ragu in het tv-programma “Bij ons aan tafel” sankt_laurent

Ook met de St. Laurent is namelijk een zelfde soort discussie over de herkomst van de druif. Jarenlang waren oude geschriften en mondeling overgeleverde verhalen de enige bronnen om uit te putten en menig verhaal is zo een eigen leven gaan leiden. De Saint Laurent zou uit de Elzas stammen en nauw verwant zijn aan de pinot noir. Hij zou via Duitsland in Oostenrijk terecht gekomen zijn. Op vele websites treft u dit verhaal aan. Een andere theorie verwijst weer naar een andere franse herkomst uit een dorpje dat Saint Laurent heet. Maar Jancis Robinson, Julia Harding en vooral de zwitser José Vouillamoz hebben voor hun standaardwerk over druivenrassen ook geput uit DNA-onderzoek en concluderen op basis daarvan, dat de druif hoogstwaarschijnlijk Sankt Laurent moet heten , uit Oostenrijk stamt en ondanks zijn smaakovereenkomsten genetisch helemaal niet zo verwant is aan de pinot noir….  Ook over de naamgeving is onduidelijkheid; de meest bekende veronderstelling heeft te maken met de naamdag van de heilige Laurentius, de schutspatroon van de koks, op 10 augustus. Rond die dag begint namelijk de rijping van de druiven.

St.Laurent is een middelvroeg rijpend ras, dat goed tegen de winterse vorst kan, maar wel kwetsbaar bijst-laurent1 verlate vorst in het voorjaar, omdat hij al vroeg bloeit. En ook regen aan het eind van het seizoen is iets wat de wijnboer liever niet heeft.

De druif is aangeplant in Duitsland, waar hij een ware revival meemaakt (een kleine 700ha), Oostenrijk (ruim 800), ten oosten en zuiden van Wenen, maar vooral in Slowakije en Tschechie (ieder zo’n 1500ha) waar het de meest voorkomende rode druif is.

St.Laurent levert over het algemeen wijnen die aromatisch, vol van kleur en smaak zijn, maar ook goed van structuur, fijne tannines en een frisse morellensmaak, wat aan een krachtige pinot noir doet denken. De betere kwaliteiten lenen zich ook voor enige houtrijping.st-laurent2

Ik adviseerde bij de ragu de St.Laurent van Paul Lehrner uit Mittelburgenland. Maar in ons assortiment hebben we diverse St.Laurent-wijnen, waaronder bijvoorbeeld ook nog de biologisch gemaakte “Rosengarten” van Mariel (blend met Pinot noir), Laurenz van Müller en de Exklusiv en Reserve van Gisperg. Vooral die laatste heeft indruk op mij gemaakt toen ik zeker een kwartier lang heb zitten nagenieten van het lege glas(!). Ik kan u dit zeker aanbevelen, ruiken aan het glas , even nadat u het hebt leeggedronken. Er gaat een nieuwe wereld voor u open….